AKCIJA PRETRESA PPC BLAŽUJ

U noći između 7. i 8. veljače, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, uspješno su realizirali operativnu akciju pod nazivom „ Blažuj III “, gdje su pod nadzorom tužioca Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo i uz naredbu Općinskog suda u Sarajevu, izvršili pretres Privremenog prihvatnog centra Blažuj.

Akcija je pokrenuta nakon informacija Službe za poslove sa strancima i drugih sigurnosnih agencija, o mogućem oružanom sukobu između organizovanih grupa migranata. Cilj akcije bio je pronalaženje nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji mogu ugroziti bezbjednost korisnika i uposlenika Privremenog prihvatnog Centra Blažuj ili potiču iz izvršenja kaznenog djela. Pretresom je obuhvaćeno ukupno 496 osoba.

Jedno lice je lišeno slobode zbog osnovane sumnje da je počinilo kazneno djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Osumnjičeni je predat u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Tokom akcije, pronađen je sadržaj materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, a takođe pronađeni su i oduzeti predmeti koji mogu ugroziti bezbjednost korisnika i uposlenika PPC Blažuj. Napominjemo, tijekom akcije nije zabilježen oružani sukob.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima, gospodin Žarko Laketa, istakao je važnost preventivnih mjera i kontinuiranog monitoringa situacije u Privremenim prihvatnim centrima kako bi se spriječili potencijalni incidenti.

Takođe, gospodin Laketa izrazio je zahvalnost MUP-u KS na njihovoj podršci i uspješnoj realizaciji akcije u PPC Blažuj, ističući da je suradnja sa MUP-om KS bila ključna za brzu i efikasnu intervenciju, koja je prouzrokovala sprječavanjem potencijalnog oružanog sukoba. Naglasio je da će se nastaviti suradnja sa MUP-om KS te da će Služba za poslove sa strancima i dalje preduzimati sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi spriječila slične situacije u budućnosti.

Comments are closed.