Посјета делегације Бироа за борбу против тероризма из Стејт департмент-а Служби за послове са странцима

Делегација Бироа за борбу против тероризма из Стејт Департмент-а посјетила је Службу за послове са странцима. У пратњи замјеника директора за програме из Бироа за борбу против тероризма Стејт Департмент-а, Џона Хербста били су Кајли Конахан, регионални савјетник за Европу и Евроазију, те Алден Грин, савјетник у Бироу за борбу против тероризма.

Састанку су присуствовали и Рандал Вилсон, координатор и виши савјетник Групе за борбу против тероризма у Амбасади САД у Сарајеву, Сера Пеливан, регионални аташе Министарства државне безбједности Владе САД-а те Дарко Ивић, пројектни координатор у Амбасади САД-а у БиХ.

Директор Службе за послове са странцима, Жарко Лакета заједно са замјеником директора Службе, Алмином Имамовићем, шефом кабинета Службе, Гораном Благојевићем и начелником сектора за реадмисију, прихват и смјештај, Ивом Рамљаком, упознао је присутне о организацији и надлежностима Службе, те их је информисао о тренутној мигрантској ситуацији у Босни и Херцеговини и стању у Привременим прихватним центрима.

Такође, разговарано је о потреби и самој важности размјене информација о особама које се могу довести у везу са тероризмом, што је од велике важности за регионалну и глобалну безбједност.

Након радног дијела састанка, делегација је у пратњи директора Лакете и начелника Иве Рамљака посјетила Имиграциони центар, како би се упознала с радом истог, а током посјете, обишли су и новоизграђени, надограђени трећи спрат Центра, што свједочи о континуираном унапређењу капацитета за пружање услуга мигрантима.

Ова посјета потврђује посвећеност обје стране у јачању међународне безбједности и стабилности. Посјета је била прилика за размјену информација и искустава те је омогућила боље разумијевање изазова с којима се суочавају у вези с тероризмом и миграцијама. Очекује се да ће даља сарадња дати за резултат конкретне акције и пројекте, који ће допринијети очувању безбједности и стабилности у БиХ али и шире.

Comments are closed.