Posjet delegacije Ureda za borbu protiv terorizma State Department-a Službi za poslove sa strancima

Izaslanstvo Biroa za borbu protiv terorizma iz State Department-a posjetila je Službu za poslove sa strancima. U pratnji zamjenika ravnatelja za programe iz Biroa za borbu protiv terorizma State Department-a, Johna Herbsta bili su Kyle Conahan, regionalni savjetnik za Evropu i Evroaziju, te Alden Greene, savjetnik u Birou za borbu protiv terorizma.

Sastanku su nazočili i Randall Wilson, koordinator i viši savjetnik Grupe za borbu protiv terorizma u Veleposlanstvu SAD u Sarajevu, Serra Pehlivan, regionalni ataše Ministarstva domovinske sigurnosti Vlade SAD-a te Darko ivić, projektni koordinator u Veleposlanstvu SAD-a u BiH.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima, Žarko Laketa zajedno sa zamjenikom ravnatelja Službe, Alminom Imamovićem, šefom kabineta Službe, Goranom Blagojevićem i načelnikom sektora za readmisiju, prihvat i smještaj, Ivom Ramljakom, upoznao je prisutne o organizaciji i nadležnostima Službe, te ih je informisao o trenutnoj migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju u Privremenim prihvatnim centrima.

Također, razgovarano je o potrebi i samoj važnosti razmjene informacija o osobama koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, što je od velike važnosti za regionalnu i globalnu sigurnost.

Nakon radnog dijela sastanka, izaslanstvo je u pratnji ravnatelja Lakete i načelnika Ive Ramljaka posjetila Imigracijski centar, kako bi se upoznala s radom istog, a tokom posjete, obišli su i novoizgrađeni, nadograđeni treći kat Centra, što svjedoči o kontinuiranom unapređenju kapaciteta za pružanje usluga migrantima.

Ova posjeta potvrđuje posvećenost obje strane u jačanju međunarodne sigurnosti i stabilnosti. Posjeta je bila prilika za razmjenu informacija i iskustava te je omogućila bolje razumijevanje izazova s kojima se suočavaju u vezi s terorizmom i migracijama. Očekuje se da će dalja suradnja dati za rezultat konkretne akcije i projekte, koji će doprinijeti očuvanju sigurnosti i stabilnosti u BiH ali i šire.

Comments are closed.