Амбасадор Републике Француске у БиХ посјетио Службу за послове са странцима: Сарадња и подршка у фокусу

Дана 26. 2. 2024. године, Амбасадор Републике Француске, господин Франсоа Делмас, посјетио је Службу за послове са странцима у Босни и Херцеговини.

Амбасадор Делмас, заједно са господином Филипом Ганглофом, полицијским аташеом за унутрашњу безбједност Амбасаде Републике Француске у БиХ, пуковником Националне жандармерије и господином Жан-Филипом Вернеом, представником CIVIPOL-а из Министарства унутрашњих послова Републике Француске, одржао је састанак са директором Службе за послове са странцима, господином Жарком Лакетом.

На састанку је истакнута већ постојећа сарадња између Р. Француске и Службе за послове са странцима, као и одлични односи који су развијени током година. Амбасадор Делмас је посебно нагласио квалитет сарадње и пријатељски однос између ове двије стране.

А тема илегалних миграција и кријумчарења људи била је једна од кључних тачака разговора на данашњем састанку. С тога је директор Лакета упутио амбасадора Делмаса о тренутној мигрантској ситуацији у Босни и Херцеговини, осврћући се и на претходну годину, те је представио сам рад Службе. Истакао је постигнуте резултате, статистичке податке, потписане споразуме о реадмисији са другим државама и тренутно стање у мигрантским камповима.

Господин Лакета, такође, нагласио је да је Босна и Херцеговина дужна проћи одређене транзиције како би у потпуности преузела управљање миграцијама у земљи. Посебно се захвалио на подршци кроз пројекат EU4FAST, који је омогућио сарадњу са стручњацима попут господина Вернеа, представника CIVIPOL-а. Такође, похвалио је и истакао значај ранијих конструктивних разговора и састанака са господином Ганглофом.

Амбасадор Делмас подржао је директора Лакету у мишљењу да је важно имати стручне партнере те је изразио спремност да Р. Француска и даље пружа подршку и сарадњу Служби за послове са странцима.

Након састанка, Амбасадор Делмас је истакао да жели и даље имати одличну сарадњу са Службом и бити од помоћи за све што буде у моћи Републике Француске, а сама посјета Амбасадора Делмаса истакла је важност међународне сарадње и подршке у управљању мигрантском ситуацијом у Босни и Херцеговини.

Comments are closed.