Службена посјета директора Лакете Паризу

Директор Службе за послове са странцима, господин Жарко Лакета у оквиру студијског путовања, а у склопу програма EU4FAST, тренутно борави у Паризу. Одржан је први продуктивни састанак са представницима OLTIM-а; Канцеларија за борбу против трговине људима и организоване илегалне миграције Републике Француске. Овај састанак је био фокусиран на размјену искустава и пракси које су примјењене у борби против ових глобалних изазова.

Директор OLTIM-а, господин Xавиер Делриу и његов замјеник, господин Фабрисе Саугнер, представили су детаљан преглед својих активности, методологију рада, као и приступе у сузбијању илегалних миграција и трговине људима. Разговори су се посебно фокусирали на начине и могућности за унапређење међуинституционалне сарадње у овој области, узимајући у обзир специфичне изазове с којима се обје земље суочавају.

Као знак захвалности за досадашњу подршку и одличну сарадњу, директору Лакети уручен је национални знак OLTIM-а. Овај гест симболизује заједничку преданост и солидарност у борби против трговине људима и илегалних миграција.

Студијској посјети присуствују и директор Граничне полиције БиХ, господин Мирко Купрешаковић, директор Државне агенције за истраге и заштиту, господин Дарко Ћулум и помоћник директора за организацију и операције ГП БиХ, господин Драган Кулић и начелник Сектора криминалистичке полиције МУП-а УСК, господин Јусуф Мешић.

Састанак је био изузетна прилика за учвршћивање веза између институција и отварање нових путева за сарадњу, с циљем креирања ефикаснијих стратегија и рјешења која ће допринијети глобалној безбједности и заштити људских права.

Напомињемо да је CIVIPOL технички оператер за сарадњу Министарства унутрашњих послова Француске и партнер у спровођењу програма EU4FAST WB – ЕУ подршка јачању борбе против кријумчарења миграната и трговине људима на западном Балкану који финансира ЕУ, а континуирана сарадња и размјена знања су кључни у борби против миграционих изазова и ова посјета представља важан корак напријед у јачању међународне сарадње у овој виталној области.

Comments are closed.