Ravnatelj

Žarko Laketa je rođen 22. 08. 1965. godine u Nevesinju. Školu unutrašnjih poslova (smjer milicioner – tehničar za poslove kontrole saobraćaja) upisuje 1981. godine u Sarajevu, gdje nakon završetka  1985. godine odlazi u Beograd na dalje školovanje. Vojnu Akademiju kopnene vojske (smjer Vojnopolicijske specijalnosti)  završava 1989. godine kada i počinje njegova policijska karijera.


U svom dosadašnjem radu obavljao je poslove i zadatke po svim linijama rada, od policajca do različitih rukovodećih pozicija: komandir Stanice milicije, načelnik Stanice javne bezbjednosti, inspektor milicije, pomoćnik komandira, inspektor za suzbijanje opšteg kriminaliteta, Komandir voda - vaspitač U SŠUP, inspektor za kontrolu kretanje i boravak stranca, zamjenik komandira, načelnik CJB, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH.


Za svoj rad na funkciju pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Granične policije Bosne i Hercegovine od strane Ministarstva sigurnosti nagrađen je Zlatnom policijskom značkom.


Funkciju načelnika Centra javne bezbjednosti Trebinje, obavljao u periodu od 01.07.2015. godine, nakon čega od 25. 01. 2019. godine postaje savjetnik ministra Unutrašnjih poslova Republike Srpske. Na poziciju savjetnika ministra Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine imenuje se 03. 02. 2020. godine. Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na 2. sjednici održanoj 9. februara 2023. godine, donio je rješenje o imenovanju direktora Službe za poslove sa strancima, kojim je imenovan za direktora Službe za poslove sa strancima na mandat od pet godina.

Oženjen, otac troje djece.