ПРЕДСТАВНИШТВО УНХЦР-А У ПОСЈЕТИ СЛУЖБИ

У просторијама Службе за послове са странцима, 6. фебруара 2018. године одржан је састанак представника Службе и Представништва УНХЦР-а у Босни и Херцеговини.

Директор Службе за послове са странцима, г. Слободан Ујић, замјеник директора Службе за послове са странцима г. Мирсад Бузар, замјеница представнице УНХЦР-а ја југоисточну Европу гђа. Францесца Бонели и виша савјетница за заштиту УНХЦР-а у БиХ, гђа. Степхание Wолденберг размјенили су информације по питању повећаног броја тражитеља азила у Босни и Херцеговини те процјенили потребе за оснаживањем капацитета Службе за проведбу задаћа из своје надлежности.

Подсјетивши на сталну подршку УНХЦР-а Служби за послове са странцима, укључивши и донацију вриједности око 16.000 БАМ, Бонелли је изјавила: “УНХЦР препознаје важност улоге Службе за послове са странцима приликом упућивања тражитеља према процесима азила у Босни и Херцеговини те је кроз године, заједно с другим судионицима у тим процесима, уживао изнимну сурадњу приликом пружања подршке многим људима у потреби за међународном заштитом. Док се већина УНХЦР-ове подршке односи на повећање капацитета и пружање обуке, данас радо пружамо подршку Служби за послове са странцима путем донације информатичко-комуникацијске и уредске опреме која ће им бити од помоћи у раду, укључујући и раду у корист тражитеља азила”.

Директор Ујић је изјавио да је УНХЦР један од значајнијих партнера Службе нарочито када је у питању поступање са странцима који су изразили намјеру за азил. Посебно се захвалио на донацији УНХЦР-а Служби за послове са странцима, истакавши да ће донирана опрема у значајној мјери унаприједити рад Службе за послове са странцима.

На крају, Ујић је истакао да се Служба за послове са странцима успјешно носи са проблемом повећаног броја миграната у БиХ те је нагласио да се ово питање мора рјешавати у сарадњи са свим релевантним органима у БиХ али и са партнерским агенцијама у региону, јер миграције представљају регионални а све више и глобални проблем.

Comments are closed.