Мигранти из Бихаћа смјештени у Азиланстски центар

Служба за послове са странцима у складу са својим надлежностима, уз асистенцију припадника МУП-а Унско-санског Кантона и Кантона Сарајево, спровела је одређене активности усмјерене на превоз миграната са подручја Унско Санског Кантона у објекат Азилантског центра у Делијашу, којим управља Министарство безбједности БиХ.

Ријеч је о 93 мигранта који су боравили у парковима и зеленим површинама у урбаном дијелу Бихаћа, те су аутобусима, које је обезбједило Министарство безбједности БиХ пребачени у Азилантски центар Делијаш у Трнову. Наведене активности су протекле без иједног инцидента, посебно водећи рачуна о заштити свих људских права миграната, нарочито када су у питању рањиве категорије.

У Азилатском центру и поред недовољних капацитета, мигрантима ће бити обезбјеђен адекватан смјештај, потребна здравствена заштита, те други неопходни услови за хуман боравак до рјешавања њиховог статуса у БиХ по поднесеном захтјеву за међународну заштиту – азил. Овим активностима смањиће се притисак на подручје Бихаћа које је у протеклом периоду највише погођено повећаним приливом миграната.

Предметом рада Службе за послове са странцима, од почетка године до данас, било је више од 8930 миграната. Служба за послове са странцима врши регистрацију миграната, узима њихове биометријске податке, свакодневно прикупља оперативна сазнања и информације о мјестима илегалног преласка границе, њиховог кретања кроз БиХ и постојању елемената кријумчарења миграната, те размјеном информација са другим агенцијама за провођење закона даје свој допринос укупној безбједности у БиХ.

Comments are closed.