ПОСЈЕТА ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМИСИЈЕ ЗА ОДБРАНУ И БЕЗБЈЕДНОСТ

Заједничка комисија за одбрану и безбједност БиХ, са предсједавајућим комисије Сифетом Поџићем и његовим замјеником Бориславом Бојићем, члановима комисије Борјаном Кришто и Баришом Чолаком посјетили су 14. 02. 2018. сједиште Службе за послове са странцима. Том приликом су са руководством Службе разговарали о актуелном стању у области миграција, са посебним нагласком на проблеме повећаног броја илегалних миграната и трговине људима у БиХ.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић упознао је присутне са тренутном ситуацијом по питању вишеструког повећања илегалних миграција у БиХ те истакао да се број илегалних миграната у претходној години повећао три пута у односу на 2016. Како се тај тренд наставио и у 2018. години, са тенденцијом даљег усложњавања, односно још већег прилива илегалних миграната, директор је изразио забринутост будућим развојем ситуације и могућности масовнијег прилива илегалних миграната. Такође присутне је упознао са расположивим смјестајним капацитетима у области миграција и азила, који су већ у функцији те у случају масовнијег прилива, недостатку додатних расположивих смјестајних капацитета.

Предсједник Заједничке комисије за одбрану и сигурност БИХ Сифет Поџић нагласио је да је сигурност БиХ и њених грађана на првом мјесту и да ће Комисија пружити пуну подршку Служби као једној од кључних институција по питању миграција у БиХ, те учинити све из своје надлежности како би Служба унаприједила своје дјеловање кроз обезбјеђење додатних буџетских средстава за кадровско попуњавање и материјално техицку подршку.

Директор се захвалио члановима Комисије на посјети и пруженој подршци, и нагласио да и поред отежаних околности, заједничким дјеловањем и свакодневном сарадњом Службе за послове са странцима, Граничне полиције и других агенција за провођење закона које се баве питањем миграција још увијек успјешно контролише и управља миграцијама у БиХ.

Comments are closed.