Пуштен у рад систем еСтранац.ба

У просторијама Службе за послове са странцима данас је пуштен у рад Систем за онлине регистрацију боравка странаца у Босни и Херцеговини "е-Странац". Овај систем намјењен је за кориштење свим правним и физичким особама у Босни и Херцеговини које пружају услуге смјештаја странцима који бораве у БиХ.

Своју законску обавезу, захваљујући новоупостављеном онлине систему, сва правна и физичка лица сада могу урадити на веома једноставан, брз и ефикасан начин. Кориштење овог система осигурава значајну уштеду средстава и времена за обвезнике пријаве.Систем за онлине пријаву боравка странаца развијен је у склопу пројекта „Подршка ефикасном управљању миграцијама и границом у БиХ”, који је финансиран средствима Владе Швицарске Конфедерације, а реализиран у сарадњи Министарства сигурности БиХ, Службе за послове за странцима БиХ, те Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету (ЦПРЦ) из Сарајева.

Систем за онлине пријаву боравка странаца значајно ће унаприједити капацитете Службе за послове са странцима БиХ, која је надлежна за провођење Закона о странцима БиХ, у домену контроле пријаве боравишта странаца. Како би се корисници система упознали са његовим могућностима и предностима у наредна три мјесеца биће организирана посебна јавна кампања упознавања опште јавности те корисника система.

У току прошле године у БиХ регистрован боравак 695.000 странаца, те се тај број повећава из године у годину. Овај систем унаприједит ће сигурносни аспект пријаве боравка странаца, али и послужити за даљњи развој туристичког сектора, те раст наплате јавних прихода.

Систему за онлине регистрацију боравка странаца у Босни и Херцеговини правна и физичка лица која пружају услуге смјештаја странцима, уз претходну регистрацију, могу приступити путем домене www.естранац.ба.

Служба подсјећа сва правна и физичка лица која пружају овакве врсте услуга да су према одредбама Закона о странцима БиХ дужна извршити пријаву боравка странаца Служби за послове са странцима. За пружаоце услуга смјештаја који не проводе ове обавезе прописане су и одговарајуће санкције.

Comments are closed.