Sastanak direktora Žarka Lakete i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica posjetio je danas Službu za poslove sa strancima i tom prilikom razgovarao sa direktorom Žarkom Laketom i njegovim najbližim saradnicima.

S obzirom na to da se radi o prvoj zvaničnoj posjeti od kako je gospodin Laketa imenovan za direktora, ministru je na sastanku prezentovana nadležnost i organizaciona struktura SPS.

Tema razgovora bila je bezbjednosna situacija i boravak migranata na području Kantona Sarajevo za koju je ovom prilikom, iznesen zajednički stav da je na zadovoljavajućem nivou.  Direktor Laketa upoznao je ministra Katicu sa trenutnom migrantskom situacijom u BiH i istakao da je trenutno u Privremenim prihvatnim centrima na području KS smješteno 1430 migranata, što je daleko manji broj od ukupnog smještajnog kapaciteta u svim Privremenim prihvatnim centrima.

Ministar Katica posebno je istakao dobru dosadašnju saradnju Službe sa MUP-om KS, gdje je u više sitaucija pružena asistencija pripadnika policije KS prilikom preduzimanja operativnih mjera i radnji iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima. Dobra saradnja je doprinijela dobroj bezbjednosnoj situaciji, bezbjednosti građana i malim brojem počinjenih prekršaja i krivičnih djela od strane migranata.

Direktor Žarko Laketa istakao je kao prioritet saradnju Službe sa MUP-om KS, imajući u vidu zajednički interes a to je bezbjednost građanja BiH.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničke saradnje MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima, s posebnim naglaskom očuvanja javnog reda i mira i bezbjednosti na području cijelog kantona sa naglaskom na Privremene prihvatne centre Ušivak i Blažuj, te izmještanju migranata iz urbanih dijelova grada u prihvatne centre.

Na kraju direktor Laketa zahvalio se ministru Katici i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti i dalje nastavljena.

Comments are closed.