Služba za poslove sa strancima i Granična policija BiH nastavljaju zajedničke aktivnosti u cilju suzbijanja nezakonitih migracija

U cilju suzbijanja nezakonitih migracija, nastavljene su zajedničke planske aktivnosti pripadnika Službe za poslove sa strancima i Granične policije BiH , shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje između navedene dvije agencije.

Zajedničke planske aktivnosti koje su bile usmjerene na otkrivanje lica u nezakonitom prelasku državne granice, odvraćanje lica od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, te predaju stranaca nadležnim organima Republike Srbije u postupku readmisije po skraćenom postupku ili smještaj istih u jednu od ustanova na području BiH, u prethodna dva dana su realizovane u područjima djelovanja jedinica Granične policije BiH Zvornik i Velika Kladuša, gdje je migrantski pritisak trenutno najizraženiji.

Tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Zvornika, u ilegalnom prelasku državne granice iz pravca Republike Srbije su u nekoliko grupa zatečena ukupno 123 lica afro-azijskog porijekla, a radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana i Irana, nakon čega je za iste, u skladu sa sporazumom o readmisiji, pokrenut postupak vraćanja u zemlju iz koje su nezakonito ušli u BiH.  Osim toga, u istom periodu je tokom zajedničkih aktivnosti na navedenom području, u skladu s članom 37. Zakona o graničnoj kontroli, od pokušaja nezakonitog ulaska u BiH sa teritorije Republike Srbije, odvraćeno ukupno 10 lica afro-azijskog porijekla.

Takođe, tokom realizacije zajedničkih aktivnosti na području Velike Kladuše, u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice prema Republici Hrvatskoj, u nekoliko grupa je zatečeno ukupno 107 lica afro-azijskog porijekla, a radi se o državljanima Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Indije, Turske i Iraka koji su nakon izvršene obrade prevezeni i smješteni u Privremene prihvatne centre na području Unsko-sanskog kantona.

Prethodno, 25. i 26. jula 2023. godine, pripadnici Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH su u zajedničkim aktivnostima odbili ulazak u BiH za 46 stranih državljana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U narednom periodu zajedničke aktivnosti će se nastaviti shodno potpisanom Okvirnom planu zajedničkog postupanja i saradnje.

Comments are closed.