Sastanak direktora Službe za poslove sa strancima sa predstavnicima CIVIPOL-a

Direktor Službe za poslove sa strancima, gospodin Žarko Laketa danas je održao sastanak sa predstavnikom CIVIPOL-a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, gospodinom Jean-Philippe Verneom. Na samom početku sastanka, gospodin Verne poželio je sreću direktoru Laketi u budućem poslovanju i istakao da je ovaj razgovor za njega važan s obzirom na to da je u obostranom interesu suprotstavljanje neregularnim migracijama. 

Tema sastanka bilo je provođenje projekta pod nazivom „ Podrška u sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu “ kao i prijedlog zajedničke saradnje, kako bi Služba za poslove sa strancima unaprijedila svoj operativni nivo, s obzirom na to da je jedan od glavnih ciljeva ovog projekta usmjeren na pružanje i unaprjeđenje osnovnih kriminalističkih sposobnosti vezano za trgovinu ljudima i krijumčarenje migranata. 

Program provode neke od zemalja članica Evropske Unije (Njemačka, Francuska, Italija i Holandija), koji čine predstavnici organizacija i institucija: Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Operater za tehničku saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske (CIVIPOL), Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije i Ministarstvo inostranih poslova Holandije.

Današnji sastanak, kako je istakao direktor Laket, bio je izuzetno koristan, sadržajan i odlična smjernica za unaprjeđenje pomenute saradnje, uz obostrani interes.

Comments are closed.