Posjeta delegacije Biroa za borbu protiv terorizma iz State Department-a Službi za poslove sa strancima

Delegacija Biroa za borbu protiv terorizma iz State Department-a posjetila je Službu za poslove sa strancima. U pratnji zamjenika direktora za programe iz Biroa za borbu protiv terorizma State Department-a, Johna Herbsta bili su Kyle Conahan, regionalni savjetnik za Evropu i Evroaziju, te Alden Greene, savjetnik u Birou za borbu protiv terorizma.

Sastanku su prisustvovali i Randall Wilson, koordinator i viši savjetnik Grupe za borbu protiv terorizma u Ambasadi SAD u Sarajevu, Serra Pehlivan, regionalni ataše Ministarstva državne bezbjednosti Vlade SAD-a te Darko ivić, projektni koordinator u Ambasadi SAD-a u BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Žarko Laketa zajedno sa zamjenikom direktora Službe, Alminom Imamovićem, šefom kabineta Službe, Goranom Blagojevićem i načelnikom sektora za readmisiju, prihvat i smještaj, Ivom Ramljakom, upoznao je prisutne o organizaciji i nadležnostima Službe, te ih je informisao o trenutnoj migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i stanju u Privremenim prihvatnim centrima.

Takođe, razgovarano je o potrebi i samoj važnosti razmjene informacija o osobama koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, što je od velike važnosti za regionalnu i globalnu bezbjednost.

Nakon radnog dijela sastanka, delegacija je u pratnji direktora Lakete i načelnika Ive Ramljaka posjetila Imigracioni centar, kako bi se upoznala s radom istog, a tokom posjete, obišli su i novoizgrađeni, nadograđeni treći sprat Centra, što svjedoči o kontinuiranom unapređenju kapaciteta za pružanje usluga migrantima.

Ova posjeta potvrđuje posvećenost obje strane u jačanju međunarodne bezbjednosti i stabilnosti. Posjeta je bila prilika za razmjenu informacija i iskustava te je omogućila bolje razumijevanje izazova s kojima se suočavaju u vezi s terorizmom i migracijama. Očekuje se da će dalja saradnja dati za rezultat konkretne akcije i projekte, koji će doprinijeti očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u BiH ali i šire.

Comments are closed.