Ambasador Republike Francuske u BiH posjetio Službu za poslove sa strancima: Saradnja i podrška u fokusu

Dana 26. 2. 2024. godine, Ambasador Republike Francuske, gospodin Francois Delmas, posjetio je Službu za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Delmas, zajedno sa gospodinom Philippom Gangloffom, policijskim atašeom za unutrašnju bezbjednost Ambasade Republike Francuske u BiH, pukovnikom Nacionalne žandarmerije i gospodinom Jean-Philippom Verneom, predstavnikom CIVIPOL-a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske, održao je sastanak sa direktorom Službe za poslove sa strancima, gospodinom Žarkom Laketom.

Na sastanku je istaknuta već postojeća saradnja između R. Francuske i Službe za poslove sa strancima, kao i odlični odnosi koji su razvijeni tokom godina. Ambasador Delmas je posebno naglasio kvalitet saradnje i prijateljski odnos između ove dvije strane.

A tema ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi bila je jedna od ključnih tačaka razgovora na današnjem sastanku. S toga je direktor Laketa uputio ambasadora Delmasa o trenutnoj migrantskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, osvrćući se i na prethodnu godinu, te je predstavio sam rad Službe. Istakao je postignute rezultate, statističke podatke, potpisane sporazume o readmisiji sa drugim državama i trenutno stanje u migrantskim kampovima.

Gospodin Laketa, takođe, naglasio je da je Bosna i Hercegovina dužna proći određene tranzicije kako bi u potpunosti preuzela upravljanje migracijama u zemlji. Posebno se zahvalio na podršci kroz projekat EU4FAST, koji je omogućio saradnju sa stručnjacima poput gospodina Vernea, predstavnika CIVIPOL-a. Takođe, pohvalio je i istakao značaj ranijih konstruktivnih razgovora i sastanaka sa gospodinom Gangloffom.

Ambasador Delmas podržao je direktora Laketu u mišljenju da je važno imati stručne partnere te je izrazio spremnost da R. Francuska i dalje pruža podršku i saradnju Službi za poslove sa strancima.

Nakon sastanka, Ambasador Delmas je istakao da želi i dalje imati odličnu saradnju sa Službom i biti od pomoći za sve što bude u moći Republike Francuske, a sama posjeta Ambasadora Delmasa istakla je važnost međunarodne saradnje i podrške u upravljanju migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Comments are closed.