SLUŽBENA POSJETA DIREKTORA LAKETE PARIZU

Direktor Službe za poslove sa strancima, gospodin Žarko Laketa u okviru studijskog putovanja, a u sklopu programa EU4FAST, trenutno boravi u Parizu. Održan je prvi produktivni sastanak sa predstavnicima OLTIM-a; Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije Republike Francuske. Ovaj sastanak je bio fokusiran na razmjenu iskustava i praksi koje su primjenjene u borbi protiv ovih globalnih izazova.

Direktor OLTIM-a, gospodin Xavier Delrieu i njegov zamjenik, gospodin Fabrice Saugner, predstavili su detaljan pregled svojih aktivnosti, metodologiju rada, kao i pristupe u suzbijanju ilegalnih migracija i trgovine ljudima. Razgovori su se posebno fokusirali na načine i mogućnosti za unapređenje međuinstitucionalne saradnje u ovoj oblasti, uzimajući u obzir specifične izazove s kojima se obje zemlje suočavaju.

Kao znak zahvalnosti za dosadašnju podršku i odličnu saradnju, direktoru Laketi uručen je nacionalni znak OLTIM-a. Ovaj gest simbolizuje zajedničku predanost i solidarnost u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Studijskoj posjeti prisustvuju i direktor Granične policije BiH, gospodin Mirko Kuprešaković, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, gospodin Darko Ćulum i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije GP BiH, gospodin Dragan Kulić i načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a USK, gospodin Jusuf Mešić.

Sastanak je bio izuzetna prilika za učvršćivanje veza između institucija i otvaranje novih puteva za saradnju, s ciljem kreiranja efikasnijih strategija i rješenja koja će doprinijeti globalnoj bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava.

Napominjemo da je CIVIPOL tehnički operater za saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske i partner u sprovođenju programa EU4FAST WB – EU podrška jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na zapadnom Balkanu koji finansira EU, a kontinuirana saradnja i razmjena znanja su ključni u borbi protiv migracionih izazova i ova posjeta predstavlja važan korak naprijed u jačanju međunarodne saradnje u ovoj vitalnoj oblasti.

Comments are closed.