Imigracioni centar

Imigracioni centar je specijalizirana ustanova za prihvat i smje┼ítaj stranaca kojima je odlukom nadle┼żnog organa u Bosni i Hercegovini odre─Ĺena mjera stavljanja pod nadzor u skladu sa Zakonom.

Centar je uspostavljen u sastavu Slu┼żbe za poslove sa strancima i otvoren je u julu 2008. godine sa kapacitetom od 25 kreveta u mu┼íkom paviljonu i 15 kreveta u ┼żenskom paviljonu. U novembru 2009. godine sa radom je po─Źeo novi objekat za prihvat ilegalnih migranata sa kapacitetom od 80 kreveta dok je u julu 2011. godine privremeni mu┼íki odjel preure─Ĺen u dva porodi─Źna apartmana za smje┼ítaj porodica sa djecom.

dsc_1311

Trenutno Imigracioni centar raspola┼że kapacitetom od 80. kreveta u mu┼íkom paviljonu, 12. kreveta u ┼żenskom paviljonu i dva porodi─Źna apartmana.

Od otvaranja Imigracionog centra do polovine 2016. godine u Centar je ukupno smješteno preko 2000 korisnika i preko 100 maloljetnih lica.

Od 2011. godine kada je u centru boravilo prosje─Źno dnevno preko trideset korisnika prisutan je trend smanjenja broja korisnika, ┼íto je odraz ozbiljnog pristupa Slu┼żbe u upravljanju migracijama, te promjeni rute kretanja migranata.

Na vrijeme zadr┼żavanja u Centru najvi┼íe uti─Źe utvr─Ĺivanje identiteta korisnika, s obzirom da je veliki broj lica koji se smje┼ítaju u Imigracioni centar bez identifikacionih dokumenata, a ote┼żavaju─ça okolnost je izjava o identitetu, za koju se ispostavi da je la┼żna, ┼íto dodatno produ┼żava vrijeme boravka u Centru. Tako─Ĺe, odre─Ĺeni broj korisnika u toku boravka u Centru podnese zahtjev za me─Ĺunarodnom za┼ítitom (azil), ─Źime se onemogu─çava povratak u mati─Źne zemlje, ┼íto tako─Ĺer produ┼żava boravak u Centru.

dsc_1371

Slu┼żbenici obezbje─Ĺenja pored poslova obezbje─Ĺenja vr┼íe sprovo─Ĺenje korisnika iz terenskih centara u Imigracioni centar, kao i deportacije lica za koje su ste─Źeni uslovi za izvr┼íenja iste. Do sada su slu┼żbenici obezbje─Ĺenja i pratnje uspje┼íno izvr┼íili preko 1700 asistencija i udaljenja, a organizovana su i sprovedena i ─Źarter udaljenja lica koje su nadle┼żne agencije proglasile da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH.