Parlamentarna komisija u posjeti Službi

Delegacija Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH, na čelu sa predsjedavajućim komisije Borislavom Bojićem, posjetila je danas (09.02.2016. godine) Službu za poslove sa i sastala se sa direktorom Slobodanom Ujićem i njegovim najbližim saradnicima.

Na današnjem sastanku je razgovarano o aktuelnoj migrantskoj krizi, prioritetima rada i dodatnom jačanju kapaciteta Službe.

Direktor Ujić je upoznao članove komisije o dešavanjima u vezi sa migrantskom krizom i istakao da Služba prikuplja obavještajne podatke o mogućnosti promjene ruta kretanja i usmjeravanja migranata ka jugu preko BiH.

Dalje članovi zajedničke komisije su upoznati sa prioritetima rada Službe u narednom periodu te je Ujić istakao da je cilj Službe u narednom periodu povećanje operativnosti rada i jačanje informatičkih kapaciteta i informacionih sistema u vidu implementacije projekta Biometrija koji podrazumjeva uzimanje biometrijskih podataka strancima u cilju jačanja kontrole kretanja i boravka stranaca.

S tim u vezi planirana je izrada novog zakona o Službi, odnosno Zakona o državnoj imigracionoj agenciji – DIA, čime bi se omogućila veća operativnost Službe i omogućilo da ovaj organ na najbolji način odgovori aktuelnim migrantskim izazovima u narednom periodu.

Direktor Ujić se na kraju zahvalio delegaciji Zajedničke komisije za ljudska prava na posjeti i podršci u radu i razvoju Službe i izrazio uvjerenje da je današnji sastanak doprinio boljem razumjevanju problematike po pitanju migracija u BiH.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.