Контрола боравишног статуса миграната

Дана 16.08.2018 године, у склопу континуираног спровођења активности контроле кретања и боравка странаца на подручју УСК-а, припадници Службе за послове са странцима и полиције МУП-а УСК-а у заједничкој и координисаној акцији на подручју  града Бихаћа, уз присуство представника ИОМ-а, извршили су контролу боравишног статуса миграната смјештених на подручју Борића, у објекту Ђачки дом и на дјелу отворених јавних површина око овог објекта, гдје се налази импровизовано шаторско насеље у којем су смјештени мигранти.

Примарни циљ спровођења заједничких активности, предвиђених Оперативним планом, је био контрола и утврђивање боравишног статуса миграната привремено смјештених на овом подручју, проналазак миграната извршилаца кривичних дјела и кршења јавног реда и мира, те проналазак предмета који могу угрозити безбједност грађана на овом подручју.

С тим у вези од стране инспектора Службе за послове са странцима контролисано је укупно 815 лица, и том приликом је утврђено да су 752 мигранта, претходно према законским прописима регистрована код организационих јединица Службе, а 56 лица која су претходних дана ушли у БиХ и изразили намјеру подношења захтјева за азил, су оперативно обрађени и регистровани у Теренском центру Бихаћ гдје су им узети биометријски те други подаци неопходни за предузимање даљих мјера и радњи за ову категорију миграната до рјешавања њиховог коначног статуса у БиХ.

Исто тако инспектори за странце Службе и припадници полиције су пронашли 7 миграната који су у претходном периоду починили кривична дјела разбојништва, и учесталог кршења јавног реда и мира те су због тога процесуирани, јер су увелико угрожавали безбједност грађана на овом подручју.

Након проналаска и привођења ове групе миграната, инспектори Службе за послове са странцима су у просторијама ТЦ Бихаћ, спровели одговарајуће провјере њиховог боравишног статуса и утврдили да су ова лица боравила у БиХ супротно законским прописима.

Због свега горе наведеног донесена су рјешења и изречене мјере протјеривања за 5 лица држављана Либије, Авганистана и Пакистана са периодом забране уласка од три године у БиХ, те су стављани под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву, како би се извршило њихово удаљење из Босне и Херцеговине. Два лица, држављани Алжира и Авганистана због извршења кривичних дјела предата су у даљу надлежност Тужилаштву УСК-а.

Припадници Службе за послове са странцима и полиције МУП УСК-а ће и у наредном периоду, свако из своје надлежности, спроводити заједничке и координиране активности на подручју УСК-а у циљу ефикаснијег рјешавања ове проблематике и давања доприноса заштите безбједности грађана гдје се императивно намеће хитно ријешавање смјештајних капацитета у виду привремених прихватних центара на овом подручју.

Comments are closed.