Новоименовани директор ИЦИТАП-а посјетио Службу

Новоименовани директор ИЦИТАП-а у БиХ (Међународног програма помоћи у криминалистичкој обуци Министарства правосуђа САД-а) Ладдие Ханцоцк посјетио је данас Службу за послове са странцима и том приликом састао се руководством Службе, директором Слободаном Ујићем и његовим замјеником Мирсадом Бузаром.

Разговарали су о актуелној ситуацији по питању миграција у БиХ, имплементацији пројекта Биометрије, као и о другим заједничким пројектима и наставку успјешне сарадње између ове двије институције.

Директор Службе за послове са странцима упознао је Ханцоцка са тренутном ситуацијом повећаног прилива миграната у БиХ и изразио забринутост због опасности појаве мигрантске кризе у БиХ, јер је само од јануара до данас процесуирано више од 2000 миграната што је двоструко више од укупног броја миграната у 2017. години. Додао је и да су смјештајни капацитети због великог прилива миграната на горњој граници попуњености, те да Служба за послове са странцима, заједно са другим надлежним институцијама и поред отежаних околности, управља миграцијама у БиХ.

Ханцоцк је нагласио да ИЦИТАП стоји на располагању Служби за послове са странцима за сваки вид помоћи и подршке, како би се што ефикасније супротставила свим изазовима новог мигрантског таласа. Директор Ујић посебно је истакао досадашњу сарадњу Службе са ИЦИТАП-ом, који је од самог оснивања Службе био један од главних партнера у пружању подршке раду Службе и јачању њених материјално-техничких и кадровских капацитета, што је резултирало ефикаснијом превенцијом и спречавањем илегалних миграција у БиХ.

На састанку је разговарано и о имплементацији пројекта Биометрије у Служби за послове са странцима који финансира ИЦИТАП. У том контексту разговарало се о потреби за додатном опремом што је за Службу од кључног значаја у условима повећаног прилива миграната. Директор Ујић се захвалио ИЦИТАП-а и Влади САД на доприносу развоју Службе и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.

Comments are closed.