Одржана обука “Откривање фалцификованих докумената”

У оквиру ИПА II пројекта „Регионална подршка заштитно-осјетљивом управљању миграцијама у земљама Западног Балкана и Турске“ у сједишту Граничне полиције БиХ у Сарајеву од 2. до 6. октобра 2017. одржана је обука „Откривање фалсифицираних докумената“. Едукатори обуке били су припадници Службе за послове са странцима БиХ и Граничне полиције БиХ, који су исту прошли 2016. уз надзор тренера ФРОНТЕКС-а.

Током обуке кориштени су материјали и примјењиване технике у складу са стандардима ЕУ. Обуку су подржали ФРОНТЕКС и ИОМ, а успјешно је завршило 16 припадника ГП БиХ и 5 инспектора СПС. Од Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова Мостар полазници су добили цертификате. Они ће учествовати у наставку обуке коју ће водити представници Агенције уз подршку координатора и тренера из ГП БиХ и СПС БиХ.

Циљ је да се обуче за мултипликаторе из области откривања фалсификованих докумената како би стечено знање пренијели свим колегама који обављају послове прве и друге линије провјера, надзора државне границе и других у вези са спречавањем прекограничног криминала.

Обуци су присуствовали координаторица Пројекта Ирма Садиковић из ИОМ-а и ИПА ИИ специјалистица за повратак Весна Плеша из ФРОНТЕКС-а. Реализирана је под надзором тренера из ФРОНТЕКС-а и уз присуство припадника граничне полиције Албаније.

Comments are closed.