Омбусман за људска права у посјети Служби

Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине др Јасминка Џумхур са сарадницима посјетила је данас Службу за послове са странцима  и том приликом је разговарала са директором Слободаном Ујићем и његовим замјеником Мирсадом Бузаром о актуелној проблематици повећаног прилива миграната у БиХ.

Директор је упознао гђу Џумхур са тренутном ситуацијом повећаног прилива миграната у БиХ те је истакао да је само од јануара до данас процесуирано близу 3500 миграната што је троструко више од укупног броја миграната у 2017. години. Ујић је истакао да Служба за послове са странцима врши регистрацију миграната, те узима биометријске податке, настојећи да заједно са другим надлежним институцијама и поред отежаних околности, управља миграцијама у БиХ.

Гђа Џумхур је нагласила да је потребно остварити што бољу сарадњу између надлежних институција у циљу заштите људских права миграната који БиХ користе само као транзитно подручје за прелазак у земље Европске уније, али  и да се мора водити  рачуна и о сигурности грађана. Додала је и да је од кључне важности оснаживање капацитета надлежних институција како би се адекватно одговорило сложеној ситуацији повећаног прилива миграната.

Директор Ујић се захвалио на посјети, те истакао да ће у наредним данима, надлежне институције, заједничким дјеловањем и у координацији са највишим државним инстанцама изнаћи рјешења за додатне смјештајне капацитете који би били изван урбаних дијелова градова (Сарајево, Бихаћ, Велика Кладуша) и измјестити мигранте на наведене локације.

Comments are closed.