Позив на кориштење система еСтранац

Служба за послове са странцима Босне и Херцеговине подсјећа сва правна и физичка лица, која пружају услуге смјештаја странцима у БиХ, да су према одредбама Закона о странцима БиХ дужни извршити пријаву боравка странаца Служби за послове са странцима.

Закон истовремено прописује и санкције за непровођење ове обавезе, како за пружаоце услуга смјештаја, тако и за странце који су боравили у БиХ.

Напомињемо да своју законску обавезу, захваљујући новоупостављеном онлине систему „eStranac“, сва правна и физичка лица сада могу урадити на веома једноставан и ефикасан начин путем интернет странице www. estranac.bа.

Уједно, кориштењем овог система осигурава се значајна уштеда средстава, али и времена за обвезнике пријаве. Систем за онллајн регистрацију боравка странаца у Босни и Херцеговини пуштен је у рад 12. јуна 2018. године. Од тада сви хотелијери, власници хостела, апартмана или других објеката, који пружају услуге смјештаја странцима у БиХ, могу се пријавити Служби за послове са странцима БиХ, како би почели користити овај систем.

Позивамо их и овим путем да се јаве у Теренске уреде Службе, гдје ће добити своје корисничке податке за употребу система „eStranac“ и на тај начин пријаву боравка свих странаца вршити из својих објеката, на једноставан начин.

Посебно је значајно напоменути да систем омогућава кориштење и такозваних читача пасоша, што значи да се само скенирањем путних исправа може извршити попуна свих података у систем, што убрзава и олакшава комплетан процес. На овај начин значајно се убрзава поступак регистрације странаца, нарочито у већим смјештајним објектима гдје долази велики број страних гостију.

Систем за онлине пријаву боравка странаца развијен је у склопу пројекта „Подршка ефикасном управљању миграцијама и границом у БиХ”, који је финансиран средствима Владе Швajцарске Конфедерације а реализиран у сарадњи Министарства безбједности БиХ, Службе за послове за странцима БиХ, те Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету из Сарајева.

Систем за онлајн пријаву боравка странаца у великој мјери је унаприједио капацитете Службе за послове са странцима БиХ, која је стварно надлежни орган за провођење Закона о странцима БиХ, у домену контроле пријаве боравка странаца. Овај систем значајно је повећао и сигурносни аспект пријаве боравка странаца у БиХ, те у будућности може послужити за даљњи развој туристичког сектора и раст наплате јавних прихода.

Comments are closed.