Посјета амбасадорке НР Кине

Амбасадор Народне Републике Кине Чен Бо са сарадницима, посјетила је данас Службу за послове са странцима и том приликом је разговарала са директором Слободаном Ујићем о потписаном Споразуму о међусобном укидању виза између Народне Републике Кине и Босне и Херцеговине за носиоце обичних пасоша, као и о проблематици повећаног прилива миграната у БиХ.

Гђа Чен Бо се захвалила директору на уложеним напорима који су довели до потписивања Споразума о међусобном укидању виза, што ће омогућити већу сарадње ове двије земље у свим областима, а нарочито у области туризма. Прошле године је 30.000 туриста из Кине посјетило Босну и Херцеговину, а 2018. године се очекује око 70.000 туриста, држављана Кине.

Амбасадорка је истакла да Споразум треба искористити за увећање економске сарадње и размјене. Споразум је потписан 27. новембра 2017. године у Будимпешти, а ступити ће на снагу 29. маја 2018. године. Овим Споразумом је предвиђено да држављани земаља потписница могу без визе улазити и боравити на територији друге државе до 90 дана, у било којем периоду од 180 дана.

Такође, директор је информисао госпођу Чен Бо о тренутној ситуацији повећаног прилива миграната у БиХ те је истакао да је само од јануара до данас предметом рада Службе било више од 4.500 миграната те да се тај број из дана у дан повећава.

Амбасадор Народне Републике Кине, гђа Чен Бо, захвалила се директору на гостопримству и изразила жељу за даљом сарадњом, те је договорено интезивирање сарадње како би се проведба Споразума одвијала несметано. Директор се захвалио на посјети и пруженој подршци.

Comments are closed.