Успјешно реализована обука “Борба против трговине људима”

У склопу ЕУ пројекта ИПА 2, „Регионална подршка управљању миграцијама на Западном Балкану и у Турској уз разматрање аспеката заштите“ и уз подршку Фронтеx-а и ИОМ-а у Сарајеву је од 6. до 10. новембра 2017. у организацији Фронтеxа, а одржана прва “Национална обука о борби против трговине људима” на којој су учествовали представници Службе за послове са странцима и Граничне полиције БиХ. Обука је одржана за 20 службеника, односно 5 инспектора за странце Службе за послове са странцима и 15 полицијских службеника Граничне полиције БиХ.

Предавачи на обуци су били национални тренери из Службе и Граничне полиције који су у претходном раздобљу прошли обуку у организацији Фронтеx-а, уз подршку тренера из Еуропске уније са великим искуством у обучавању о борби против трговине људима.

Посебна је пажња у провођењу ове обуке посвећена подизању свијести полазника о трговини људима као озбиљном казненом дјелу, представљању његових карактеристика, актерима, функционирању и механизмима, те ојачавању капацитета и вјештина полазника да препознају и адекватно третирају (потенцијалне) жртве овог казненог дјела. Успјешна сарадња с Фронтеx-ом наставиће се и у 2018. години у склопу наведеног пројекта.

 

Comments are closed.