Служба међу мигрантима идентификовала терористе

Служба за послове са странцима је у прва два мјесеца 2019. године, на подручју Бихаћа и Сарајева лоцирала и под надзор у Имиграциони центар Службе у Источном Сарајеву смјестила 6 миграната поријеклом из Афганистана, од којих се 5 миграната доводи у везу са међународним тероризмом, док се шести мигрант доводи у везу са кријумчарењем миграната и организованим криминалом. Инспектори за странце су предметна лица лоцирали на основу предузимања појачаних мјера и радњи профилисања сигурносно-интересантних лица међу мигрантима те кроз сарадњу и размјену информација Службе са домаћим и међународним партнерима, првенствено кроз размјену биометријских података.

Ради се о лицима Г.Р.З. (34), Н.С.С. (30), К.Q. (23) и Ф.А.А. (25), који представљају пријетњу јавном поретку и сигурности БиХ као и лицима З.У. (22), С.А. (24), за које Служба тренутно у сарадњи са партнерским агенцијама и земљама поријекла проводи поступак потврђивања идентитета као и утврђивања свих осталих чињеница неопходних за удаљење истих са територије БиХ, на основу претходно изречених мјера протјеривања.

Капацитети и спремност Службе за супротстављање сигурносним изазовима и пријетњама ирегуларних миграцијских токова ће бити додатно оснажене добивањем међународне донације за биометријску опрему коју Служба очекује до краја марта, а користит ће се за ефикасније откривање лица која се доводе у везу са тероризмом.

У сарадњи са домаћим и међународним партнерским агенцијама, Служба ће се одлучно супротставити сигурносним изазовима и пријетњама ирегуларних миграцијских токова. Као приоритет у свом раду наставит ћемо лоцирати и процесуирати мигранте који се доводе у везу са тероризмом или организованим криминалом, чиме ће Служба дати знатан допринос сигурности БиХ и њених грађана.

Comments are closed.