Амбасадорка Швајцарске у посјети Служби

Амбасадорка Швајцарске Конфедерације, Андреа Раубер Саџер и директорица за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ, Барбара Дäтњyлер Сцхеуер,  посјетиле су данас Службу за послове са странцима  и састале се са директором Слободаном Ујићем и замјеником директора Мирсадом Бузаром.

Директор Ујић се посебно захвалио Влади Швајцарске на помоћи коју пружа Служби за послове са странцима и Босни и Херцеговини. Изразио је задовољство успјешно реализованим заједничким пројектом „Превенција илегалних миграната у Босни и Херцеговини и региону и добровољни повратак илегалних миграната“, у оквиру којег је Влада Швајцарске у протекле четири и по године несебично помагала процес добровољног повратка илегалних миграната из БиХ.

Имплементацијом наведеног пројекта, омогућен је добровољни повратак у земље поријекла за 1061 илегалних миграната. Кроз  набавку специјалне опреме и униформи, те  кроз проведене обуке финансиране из овог  пројекта, значајно су  ојачани капацитети Службе за послове са странцима и омогућена ефикаснија борба против свих појавних облика илегалних миграција, поступање са рањивим категоријама, те омогућен ефикаснији процес повратка илегалних миграната у њихове матичне земље. Организовнајем регионалних иницијатива, ојачана је сарадња између Босне и Херцеговине и земаља Југоисточне европе по питању реадмисије.

У наставку, представници амбасаде Швајцарске су информисани о актуелној ситуацији по питању миграција у БиХ, са посебним освртом на значајно повећање броја илегалних миграната.  Истакнуто је да је у првих девет мјесеци 2017 године, број илегалних миграната у Босни и Херцеговини повећан за близу  350% у односу на исти период прошле године. Претежно се ради о држављанима Авганистана, Пакистана, Алжира, Либије и Турске. С друге стране,  значајан  је и пораст уласка и боравка странаца из земаља безвизног и визног режима, као резултат повећаног интереса странаца за туристичку посјету и боравак у БиХ.

На састанку је разговарано и о имплементацији  пројекта “Подршка ефикасном управљању миграцијама и границом у Босни и Херцеговини” који финансира Влада Швајцарске.  Надоградњом и интеграцијом података у свеобухватни информациони систем миграција, те успостављањем система „Он лине регистрација“ странаца у правним и физичким лицима који пружају услугу смјештаја, значајно ће се повећати ефикасност Службе за послове са странцима у управљању миграцијама у БиХ.

Саговорници су на крају изразили увјерење да ће сарадња Службе за послове са странцима и Амбасаде Швајцарске и даље остати на високом нивоу.

Comments are closed.