Директор ICITAP-a посјетио Службу за послове са странцима

Директор International Criminal Investigative Training Assistance Program (ICITAP) у БиХ Charles W. Bennett, посјетио је данас (29.08.2017. године) Службу за послове са странцима  и састао се са директором Слободаном Ујићем и замјеником директора Мирсадом Бузаром.

Том приликом је директор  ICITAP -а информисан о актуелној ситуацији по питању миграција у БиХ, са посебним освртом на значајно повећање броја илегалних миграната. Истакнуто је да је у првој половини 2017 године, број илегалних миграната у Босни и Херцеговини повећан за скоро 300% у односу на исти период прошле године. С друге стране,  значајан  је и пораст уласка и боравка странаца из земаља безвизног и визног режима, као резултат повећаног интереса странаца за посјету и боравак у БиХ.

Директор Ујић је посебно нагласио добру сарадњу Службе са ICITAP -ом, који је од самог оснивања Службе био главни партнер у пружању подршке раду Службе и  јачању њених материјално-техничких и кадровских капацитета, што је резултирало ефикаснијом превенцијом и спречавањем илегалних миграција у БиХ.

На састанку је разговарано и о имплементацији пројекта Биометрије у Служби за послове са странцима који финансира и имплементира ICITAP. У контексту наведеног, разговарано је о потребама за одређеним специјалистичким обукама намијењеним инспекторима за странце  с циљем додатног унапређења квалитета њиховог рада.

Беннетт је рекао да ICITAP стоји на располагању Служби за послове са странцима за сваки вид помоћи и подршке, како би се што ефикасније супротставила свим сигурносним изазовима данашњице.

Директор Ујић се  захвалио ICITAP -у и Влади САД на доприносу у развоју Службе и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.

Comments are closed.