Међународни дан миграната

Данас, 18. децембра обиљежава се Међународни дан миграната, који је Опћа скупштина Уједињених народа прогласила 2000. године, на десету годишњицу усвајања Међународне конвенције за заштиту права свих радника миграната и чланова њихових породица. Како је и Босна и Херцеговина била земља великих миграција у посљедњих двадесетак година, Министарство за људска права и избјеглице, Министарство сигурности Босне и Херцеговине и Служба за послове са странцима БиХ желе подсјетити на важност поштивања права и положаја миграната.

Босна и Херцеговина је углавном земља транзита, али и земља дестинације за мигранте који долазе из земаља регије, Турске и Кине. Иако се Босна и Херцеговина у овом тренутку не суочава с повећаним приливом миграната и избјеглица, ипак смо свјесни ситуације у регији, посебно у сусједним земљама које се као земље транзита свакодневно суочавају са уласком хиљада људи на њиховом путу према државама чланицама Европске уније. На путу остваривања основних права и слобода, мигранти се често сусрећу са врло крупним препрекама у рјешавању егзистенцијалних проблема и остваривању њихових права, према релевантним међународним конвенцијама и другим правним актима.

Босни и Херцеговини предстоји интензивирање преговора за приступање евроатлантским интеграцијама, гдје ће се нужно отворити питање слободног кретања капитала, роба и услуга, а тиме и питање слободног кретања радне снаге. За рјешењима свих ових питања потребно је трагати у оквиру европских институција, јер ће се једино на тај начин осигурати једнакоправан положај радника-миграната који ће се из Босне и Херцеговине укључивати у тржиште радне снаге Европске уније.

Стога, Министарство за људска права и избјеглице, Министарство сигурности Босне и Херцеговине и Служба за послове са странцима БиХ апелују на све надлежне институције, посебно оне које се непосредније баве питањима радника-миграната, да у свакој прилици поштују законска и људска права свих радника-миграната и чланова њихових породица.

No Comments Yet.