DELEGACIJA MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA I MINISTARSTVA DRŽAVNE SIGURNOSTI SAD U RADNOJ POSJETI SPS

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar primio je danas u radnu posjetu delegaciju Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva državne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, predvođenu prvom zamjenicom koordinatora Biroa za borbu protiv terorizma, Hillary Batjer Johnson.

Na sastanku su zamjenik Buzar i pomoćnik direktora Grenko Arapović upoznali prisutne sa trenutnom migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini, aktuelnostima u radu Službe, te se osvrnuli na rezultate koje je Služba do sada postigla u suprotstavljanju iregularnim migracijama, kao i sigurnosnim rizicima i prijetnjama koje takva kretanja prate.

Naglasili su dobru saradnju Službe sa policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, posebno u dijelu razmjene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti. Zamjenik Buzar je ukazao i na važnost održavanja kontinuiranih specijalističkih obuka inspektora za strance, te potrebu jačanja kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Službe.

Prva zamjenica koordinatora Biroa za borbu protiv terorizma, Johnson je istakla značaj zajedničkog pristupa i saradnje u borbi protiv terorizma, te potrebu stvaranja što boljih zakonskih i institucionalnih preduslova za efikasnije suprotstavljanje svim oblicima sigurnosnih rizika i prijetnji.

Zamjenik Buzar se zahvalio na podršci koju Službi pruža američka administracija, te su obje strane izrazile spremnost za unapređenje saradnje u svim njenim aspektima.

Comments are closed.