Direktor ICITAP-a posjetio Službu za poslove sa strancima

Direktor International Criminal Investigative Training Assistance Program (ICITAP) u BiH Charles W. Bennett, posjetio je danas (29.08.2017. godine) Službu za poslove sa strancima  i sastao se sa direktorom Slobodanom Ujićem i zamjenikom direktora Mirsadom Buzarom.

Tom prilikom je direktor  ICITAP-a informisan o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija u BiH, sa posebnim osvrtom na značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Istaknuto je da je u prvoj polovini 2017 godine, broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini povećan za skoro 300% u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane,  značajan  je i porast ulaska i boravka stranaca iz zemalja bezviznog i viznog režima, kao rezultat povećanog interesa stranaca za posjetu i boravak u BiH.

Direktor Ujić je posebno naglasio dobru saradnju Službe sa ICITAP-om, koji je od samog osnivanja Službe bio glavni partner u pružanju podrške radu Službe i  jačanju njenih materijalno-tehničkih i kadrovskih kapaciteta, što je rezultiralo efikasnijom prevencijom i sprečavanjem ilegalnih migracija u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o implementaciji projekta Biometrije u Službi za poslove sa strancima koji finansira i implementira ICITAP. U kontekstu navedenog, razgovarano je o potrebama za određenim specijalističkim obukama namijenjenim inspektorima za strance  s ciljem dodatnog unapređenja kvaliteta njihovog rada.

Bennett je rekao da ICITAP stoji na raspolaganju Službi za poslove sa strancima za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice.

Direktor Ujić se  zahvalio ICITAP-u i Vladi SAD na doprinosu u razvoju Službe i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.

Comments are closed.