Nastavak akcije kontrole pravnih i fizičkih lica

Nakon izvršene inspekcijske kontrole na područjima Neuma,  Mostara, Sarajeva i Istočnog Sarajeva,  inspektori Službe za poslove sa strancima su proveli inspekcijsku kontrolu pravnih i fizičkih lica koji pružaju usluge smještaja stranim državljanima i na području Banja Luke i Bihaća.

Kontrola je provedena  na osnovu prikupljenih operativnih saznanja Službe za poslove sa strancima da se određeni broj pravnih i fizičkih lica koji pružaju usluge smještaja stranim državljanima na području Banja Luke i Bihaća,  a koji se oglašavaju putem online sevisa „Booking.com“ i „Trivago“, ne pridržava zakonskih odredbi u vezi posjedovanja, ovjere i vođenja knjige stranih gostiju, te blagovremene prijave i odjave stranaca.

Kontrola je izvršena u više od 230 objekata u kojima se pružaju usluge smještaja stranim državljanima.

Utvrđene su brojne nepravilnosti i nepoštovanje imigracionih propisa Bosne i Hercegovine te je uručen 51 poziv radi preduzimanja mjera iz nadležnosti Službe i uklanjanja uočenih nepravilnosti od strane fizičkih i pravnih lica koji pružaju usluge smještaja. Značajan broj kontrolisanih objekata nisu registrovani za pružanje usluga smještaja, te Služba preduzima mjere iz svoje nadležnosti, a utvrđene nepravilnosti koje se odnose na nadležnost drugih organa,  Služba će proslijediti za to nadležnim inspekcijskim organima.

Služba za poslove sa strancima poziva  pravna i fizička lica koja pružaju usluge smještaja stranim državljanima da se jave u nadležni terenski centar Službe radi informisanja o svim zakonskim obavezama koje se odnose na prijavu i odjavu stranaca i vođenje propisanih evidencija u skladu sa Zakonom o strancima.

Comments are closed.