Posjeta ambasadorke NR Kine

Ambasador Narodne Republike Kine Chen Bo sa saradnicima, posjetila je danas Službu za poslove sa strancima i tom prilikom je razgovarala sa direktorom Slobodanom Ujićem o potpisanom Sporazumu o međusobnom ukidanju viza između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine za nosioce običnih pasoša, kao i o problematici povećanog priliva migranata u BiH.

Gđa Chen Bo se zahvalila direktoru na uloženim naporima koji su doveli do potpisivanja Sporazuma o međusobnom ukidanju viza, što će omogućiti veću saradnje ove dvije zemlje u svim oblastima, a naročito u oblasti turizma. Prošle godine je 30.000 turista iz Kine posjetilo Bosnu i Hercegovinu, a 2018. godine se očekuje oko 70.000 turista, državljana Kine. Ambasadorka je istakla da Sporazum treba iskoristiti za uvećanje ekonomske saradnje i razmjene. Sporazum je potpisan 27. novembra 2017. godine u Budimpešti, a stupit će na snagu 29. maja 2018. godine. Ovim Sporazumom je predviđeno da državljani zemalja potpisnica mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana.

Takođe, direktor je informisao gospođu Chen Bo o trenutnoj situaciji povećanog priliva migranata u BiH te je istakao da je samo od januara do danas predmetom rada Službe bilo više od 4.500 migranata te da se taj broj iz dana u dan povećava.

Ambasador Narodne Republike Kine, gđa Chen Bo, zahvalila se direktoru na gostoprimstvu i izrazila želju za daljom saradnjom, te je dogovoreno inteziviranje saradnje kako bi se provedba Sporazuma odvijala nesmetano. Direktor se zahvalio na posjeti i pruženoj podršci.

Comments are closed.