Posjeta atašea za bezbjednost ambasade SAD

Ataše za bezbjednost Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Matthew L. Golbus posjetio je danas (14.09.2017. godine) Službu za poslove sa strancima i sastao se sa direktorom Slobodanom Ujićem.
Tom prilikom gospodin Golbus je informisan o radu Službe za poslove sa strancima, njenim nadležnostima, i Kompetencijama. Direktor Ujić je dao poseban osvrt na aktuelnu situaciji po pitanju migracija u BiH, obzirom na značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Istaknuto je da je u prvih osam mjeseci 2017 godine, broj ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini povećan za 320% u odnosu na isti period prošle godine. S druge strane, značajan je i porast ulaska i boravka stranaca iz zemalja bezviznog i viznog režima, kao rezultat povećanog interesa stranaca za posjetu i boravak u BiH.
Direktor Ujić je posebno naglasio dobru saradnju Službe sa Vlastima Sjedinjenih Američkih Država i istakao uspješnost akcija koje je Služba provodila u saradnji sa američkim bezbjednosnim agencijama.
Golbus je rekao da Ambasada Sjedinjenih Američkih Država stoji na raspolaganju Službi za poslove sa strancima za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima današnjice.
Direktor Ujić se zahvalio Vladi SAD na doprinosu u razvoju Službe i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.

Comments are closed.