Posjeta ombusmana za ljudska prava

Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine dr Jasminka D┼żumhur sa saradnicima posjetila je danas Slu┼żbu za poslove sa strancima┬á i tom prilikom je razgovarala sa direktorom Slobodanom Uji─çem i njegovim zamjenikom Mirsadom Buzarom o aktuelnoj problematici pove─çanog priliva migranata u BiH.

Direktor je upoznao g─Ĺu D┼żumhur sa trenutnom situacijom pove─çanog priliva┬á migranata u BiH te je istakao da je samo od januara do danas procesuirano blizu 3500 migranata ┼íto je trostruko vi┼íe od ukupnog broja migranata u 2017. godini. Uji─ç je istakao da Slu┼żba za poslove sa strancima vr┼íi registraciju migranata, te uzima biometrijske podatke, nastoje─çi da zajedno sa drugim nadle┼żnim┬á institucijama i pored ote┼żanih okolnosti, upravlja migracijama u BiH.

G─Ĺa D┼żumhur je naglasila da je potrebno ostvariti ┼íto bolju saradnju izme─Ĺu nadle┼żnih institucija u cilju za┼ítite ljudskih prava migranata koji BiH koriste samo kao tranzitno podru─Źje za prelazak u zemlje Evropske unije, ali┬á i da se mora voditi┬á ra─Źuna i o sigurnosti gra─Ĺana. Dodala je i da je od klju─Źne va┼żnosti osna┼żivanje kapaciteta nadle┼żnih institucija kako bi se adekvatno odgovorilo slo┼żenoj situaciji pove─çanog priliva migranata.

Direktor Uji─ç se zahvalio na posjeti, te istakao da ─çe u narednim danima, nadle┼żne institucije, zajedni─Źkim djelovanjem i u koordinaciji sa najvi┼íim dr┼żavnim instancama izna─çi rje┼íenja za dodatne smje┼ítajne kapacitete koji bi bili izvan urbanih dijelova gradova (Sarajevo, Biha─ç, Velika Kladu┼ía) i izmjestiti migrante na navedene lokacije.

Comments are closed.