DIREKTOR SLUŽBE ZA POSLOVE SA STRANCIMA ŽARKO LAKETA ODRŽAO SASTANAK U BEČU

Direktor Službe za poslove sa strancima, Žarko Laketa i zamjenik direktora, Mirsad Buzar održali su sastanak u Beču sa generalnim direktorom Direktorata za migracije u MUP-u Austrije Peterom Webingerom gdje su se zahvalili MUP-u Austrije na podršci BiH u jačanju kapaciteta za efikasno upravljanje migracijama.

Direktor Laketa upoznao je g. Webingera o aktuelnoj migrantskoj situaciji i o tome kako i na koji način Služba za poslove sa strancima doprinosi procesu deportacija nezakonitih migranata iz BiH u zemlje porijekla.

Razgovarano je o nastavku saradnje MUP-a Austrije i Službe za poslove sa strancima o povratku ilegalnih migranata i priječavanju krijumčarenja i trgovine ljudima, a značajnu podršku BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, pruža i Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform - JCP).

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije čestitali su predstavnicima Službe za poslove sa strancima na uspješnoj realizaciji prisilnog povratka ilegalnih migranata u Pakistan, Maroko i Bangladeš.

S toga je na sastanku dogovoren nastavak saradnje kada je u pitanju jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima u segmentu provođenja prisilnih udaljenja, te će u maju ove godine održati se trening za službenike SPS  koje će provesti austrijska elitna policijska jedinica „Cobra“ .

Na kraju sastanka, g.Webinger čestitao je direktoru Laketi na imenovanju direktorske pozicije, poželio srećan i uspješan rad i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji.

Comments are closed.