Novoimenovani ambasador Kine u BiH posjetio Službu

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i zamjenik direktora Mirsad Buzar primili su danas u nastupnu posjetu Ji Pinga, novoimenovanog ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini. Direktor Ujić  zaželio je dobrodošlicu ambasadoru Pingu i uspješan rad u njegovoj diplomatskoj misiji u BiH, te ga upoznao sa  zakonskim nadležnostima Službe, kao i aktivnostima koje su obilježile prethodno razdoblje.

Tokom susreta razgovarano je o efektima potpisanog Sporazuma o međusobnom ukidanju viza između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine za nosioce običnih pasoša, kao i o problematici povećanog priliva migranata u BiH. Istaknuto je da sporazum treba iskoristiti za uvećanje ekonomske saradnje i razmjene. Također, dogovoreno je inteziviranje saradnje kako bi se provedba Sporazuma odvijala nesmetano.

Direktor i zamjenik Službe upoznali su ambasodora Pinga s aktuelnom situacijom povećanog priliva migranata u našu zemlju, te izrazili očekivanja da će se prema svim pokazateljima sa kojima Služba raspolaže, taj broj povećati dolaskom proljeća. 

Zaključeno je da će saradnja između Službe i Ambasade Narodne Republike Kine u BiH biti dodatno unaprijeđena u svim segmentima rada, naročito u razmjeni informacija, te sprečavanju ilegalnih migracija.

Ambasador NR Kine u BiH izrazio je zahvalnost na dobrodošlici i dosadašnjoj izuzetnoj saradnji sa Službom za poslove sa strancima uz želju da se ona nastavi i razvija i u perspektivi.

Comments are closed.