Posjeta specijalnog predstavnika generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Službi za poslove sa strancima

Drahoslav Štefanek, specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice sa najbližim saradnicima, je dana 27.05.2021. godine posjetio Službu za poslove sa strancima.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić i Ambasador Štefanek, razgovarali su o aktuelnoj situaciji po pitanju migracija u Bosni i Hercegovini, kao i o saradnji u cilju rješavanja pitanja povećanog priliva migranta. Direktor Službe, Slobodan Ujić istakao je da u privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi oko 3.300 migranata, te da se u narednom periodu očekuje novi val migranata s obzirom na poboljšanje vremenskih prilika.

Štefanek je istakao da se situacija značajno poboljšala u odnosu na njegovu zadnju posjetu odnosno na januar 2021. godine.

Istaknuta je pomoć i podrška koju Služba za poslove sa strancima ima od strane Evropske Unije u pogledu rješavanja migrantske krize kao i potreba jačanja kapaciteta Službe za poslove sa strancima.

Na kraju direktor Ujić se zahvalio Ambasadoru Štefaneku na posjeti, te izrazio uvjerenje da će se uspješna saradnja i dalje nastaviti.

Comments are closed.